VOA: Гладните бунтове през 2013 г. са много вероятни

Изменението на климата на планетата тази година, доведе до значителен спад на реколтата в света. В резултат на това цените на хранителните продукти се увеличават от ден на ден. Такъв растеж, според експертите, може да предизвика ефекта на доминото в света – глад, хранителни бунтове и политическа нестабилност, съобщава „Гласът на Америка“.

Невероятната жега и липсата на валежи в Средния Запад на САЩ унищожи голяма част от реколтата. Според оценки на правителството, тази година в САЩ се очакват рекордно ниски добиви на соя и царевица. Поради изменението на климата, което доведе до ниски добиви, цените на храните през юли тази година в света са се увеличили с 6%. Експертите прогнозират ръст на цените на месните и млечни продукти.

„Прогнозирам повишаване на цените на месните продукти с 8% Цените може да се повишат до края на 2013 година и да останат на това ниво през 2014 г. Подобна е картината  и с млечните продукти.“ – казва професор Скот Браун. Една от основните причини за увеличението на цените на мляко, млечни и месни продукти е да повишаването на цената на царевицата, която е основна съставка в храните за животни. Цените на царевицата през юли са се увеличили с повече от 20%. За да избегнат плащането на такава висока цена, фермерите се отървават от добитъка. Експертите наричат това увеличение на цените опасна тенденция.

САЩ е един от най-големите износители на хранителни продукти, поради това въздействието на сушата ще се усети по целия свят. Това особено ще се  усети в  страните в Северна Африка,  зависещи от доставките на храни. Покачващите се цени и недостига на храни също да застраши политическата стабилност. „Ако цените на хранителните продукти останат високи, и се увеличат още повече, ние ще се сблъскаме с бунтове, подобни на тези, които избухнаха през 2007 г. – 2008 г. –  бой за храна и дори да сваляне на правителства, както се случи  тогава – казва Гевейн Крипке, от  организацията „OKФСАМ“.

Бездействието може да доведе до страх и дори глад на милиони хора по света. Крипке призовава хуманитарните организации да се подготвят за най-лошото. „ОКФСАМ“ също така призовава правителството на САЩ да преразгледа плановете за производство на биогорива. В действителност, днес 40% от царевицата, отглеждана в САЩ се използва за производство на етанол.

Related Posts

One thought on “VOA: Гладните бунтове през 2013 г. са много вероятни

  1. и все пак хора които са си измислили пари от нищото с тях купуват храната на бедните, които нямат „нищото“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *