Все повече колумбийски фермери оставят какаото и отглеждат кока

Желанието на властите на Колумбия да накарат  земеделските производители вместо кока да отглеждат  какао  и да страната да стане вторият производител в региона на суровината за шоколадовата напитка се оказа неизпълнимо. Поради сериозния спад на цените на какаото на зърна,  активно търгувано на световните стокови пазари, местните фермери предпочитат да засадят незаконна кока, чиято стойност е по-стабилна.

За килограм какао фермерите сега получават около три хиляди песос (1,65 долара), а през декември, дилърите плащаха пет хиляди песос.

Цената на листата от кока е  стабилна в продължение на поне една година – производителите на кокаин  ги купуват на цена от 2.3 хил. песос за килограм. Освен това, производителите на забранената култура имат възможност да печелят допълнителни доходи чрез производството на паста от кока, която след това се използва за производство на кокаин. За килограм  фермерите получават около 1,8 милиона песос (990 долара). В допълнение, коката позволява на местните фермери да  съберат до четири реколти на година, което не е възможно да се случи с какаото.

Това положение кара все повече и повече фермери да превключат от какао на кока.
Според оценки на ООН, в производството на какао сега са заети около 16 000 колумбийски семейства. За сравнение, коката изхранва около 62 000 местни домакинства.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *