Вярващите са по-здрави от атеистите

Психичното здраве на религиозните хора е по-устойчиво, отколкото при атеистите, уверени са учените. И няма значение каква религия изповядва човек. Този модел може да се използва за лечение и рехабилитация на болни.

„Предварително проучване показва, че на психичното здраве на хора, възстановяващи се от рак, инсулт, увреждане на гръбначния мозък и травматични наранявания на мозъка, вярата оказва положителен ефект, като особено важна е подкрепата на общността им“, – счита професорът в  Американския университет в Мисури Дан Коен.

Според него, съучастието на единоверците помага да се преодолеят психологически сложни състояния – като стрес или невроза, пише The Daily Mail.

Учените са провели няколко проучвания, за да се определи   връзката между духовността и психиката. За експеримента са били поканени будисти, мюсюлмани, евреи, католици и протестанти. Резултатът показва такава тенденция: колкото по-високо е нивото на духовност у  пациента, толкова по-добро е състоянието на психичното му здраве.

Както  обясняват учените, тайната се крие отчасти във факта, че участието в религиозни дейности на общността помага за понижаване на нивата на емоционална нестабилност, тревожност и екстравертност. Според изследователите,  положителното въздействие на духовността на психиката се дължи и на факта, че участието в религиозния  живот помага на хората да намалят своя егоцентризъм  и да развиват чувство за самоотверженост  и принадлежност не само към определен кръг от приятели, но също така и към света,  глобалното общество, основано на мир и сътрудничество .

Related Posts

One thought on “Вярващите са по-здрави от атеистите

  1. А защо в експеримента не са участвали и православни християни?Все пак те са една от най многобройните групи.Явно нас не ни броят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *