Започва небесното шоу на метеорния поток Персеиди

Жителите на северното полукълбо тази нощ могат да наблюдават впечатляващо космическо представление: Върху Земята ще се изсипе метеорният  поток Персеиди. През нощта на неделя срещу понеделник той ще достигне своя максимум. Според прогнозата на Международната метеорна организация в небето ще се появяват до 100 „падащи звезди“ на час.

Както обикновено да гледаме добре този поток ще  пречи  Луната. Наистина, за разлика от миналата година, когато беше пълнолуние, този път лунната светлина няма да е толкова ярка. Наблюденията на нощното небе може да започнат веднага след като се стъмни добре – около 21.30 ч. За да направите това, намерете съзвездието Персей в небето (чрез което метеоритният дъжд получава името си). Вечерта то ще се намира на североизток, точно над хоризонта, а на сутринта ще  е почти   в зенита.

В  големите градове на наблюденията на небето   силно ще пречи и уличното осветление. В умерено осветен квартал, когато се виждат звезди от 5.5 звездна величина, ще се виждат два пъти по-малко от метеорите, около 50-70 на час, твърдят астрономи.

Персеидите са един от най-старите и най-добре познати метеорни потоци. Първото съобщение за тях се е появило в първи век в китайските анали. В Европа през Средновековието Персеидите са наричани Сълзите на Св. Лорънс. Учените са забелязали метеорите едва през  1835 г., когато за Персеидите съобщил белгиецът Адолф Кетеле.

Произходът на този метеоритен дълго време остава загадка, докато италианският астроном Джовани Скиапарели не обръща  внимание на факта, че те съвпадат с орбитата на кометата Суифт-Тътъл.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *