Защо спят толкова дълго жертвите на летаргията?

Какво е това летаргия? И защо все повече случаи на този феномен описва съвременната медицина? „Летаргия“ на старогръцки означава „забравяне“. Нещо в главата на човека прищраква и той изпада в дълъг сън. Какви конкретни механизми сработват в мозъка, което води до летаргия, все още не е установено.

Но ние знаем, че на това заболяване са податливи хора с фино организирана психичната структура. В съня си те могат да чуят това, което се случва наоколо, но нямат признаци на живот. Ако няма лекар до него, болният може да бъде погребан жив.

В Англия все още има закон, изискващ в моргите да има звънец в случай, че починалият се събуди през нощта (значи е имало и такива случаи). Но принудително да се събуди жертва на летаргия, като правило не се случва.

През 1996 г. след летаргичен сън се събужда Грета Старгл от Калифорния (САЩ). Удряйки главата си в пода, момичето изпада в летаргия на тригодишна възраст и спи в продължение на 17 години. През това време тя израства, но остава с интелигентност на дете и затова тръгва на училище с децата.

В Милано, Италия, заспива баща баща на огромно семейство. Местните лекари казали, че мъжът е починал от внезапно спиране на сърдечната дейсност. По молба на вдовицата не се прави аутопсия и незабавно се организира панихида в църквата. Свещеникът, увличайки се в службата, започва да преразказва на събралите се хора пасажът от Евангелието, където Исус възкресява мъртвия Лазар.

За по-голяма яснота, той дори отива до ковчега на мъртвия. И в отговор на призива на цитирания Христос: „Лазаре, стани!“ – уважаваният баща изведнъж се изправя в ковчега си. Сякаш чул наистина гласа на Исус….

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.