Затлъстяването води до деменция

Група от изследователи от Обединеното кралство, които  изследвали връзката на умствената дейност и наднорменото тегло, установили, че излишните килограми  не само развалят фигурата, но и влияят отрицателно на мозъка.

Експертите предположили, че влошаването на умствената дейност може да бъде свързано с такива явления като повишаване на кръвната захар и нивата на холестерола, съобщава руската служба на ВВС.

В изследването  участвали шест хиляди британци на възраст от 35 до 55 години. Те редовно, в продължение на десет години,  били тествани за паметта и други показатели на умствената дейност.

Онези, които  имали проблеми с наднормено тегло и нездравословни промени в метаболизма, показали  значително по-бързо влошаване на резултатите от теста.

Учените подчертават, че става дума за промяна на когнитивната функция, но не за деменция. Въпреки това границата между нормалния процес на стареене, проявата на незначителни когнитивни нарушения и деменция е доста размита, но не всички нарушения на умствената дейност водят до деменция.

„Имаме нужда от повече изследвания на ефекта от генетични фактори, както и изследвания на зависимостта между умствената дейност и от това колко дълго хората страдат от затлъстяване и кога са започнали  метаболитните им нарушения. Тогава ще можем да разберем по-добре връзката между затлъстяването и когнитивните функции – мислене, разсъждаване и памет “ – се казва в проучването.

„Ние все още не знаем защо затлъстяването и метаболитните нарушения са свързани с влошаването на умствената дейност“ – казва Шърли Крамер  от  Изследователски център на  болестта на Алцхаймер във Великобритания.

„Предишни изследвания са показали, че  здравословна диета, упражнения, отказът от пушене и контролиране на холестерола може да помогне на мъж на средна възраст в старостта си да избегне деменцията. Нарастващия брой на случаите на слабоумие –  чийто брой в момента е почти един милион души – говори за това, че ние трябва да бъдем внимателни към здравето си през целия си живот „- казва ученият.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *