Марс изненадва с дневни температури от 20 градуса по Целзий

Според метеорологичната станция REMS, инсталирана на борда на марсохода Curiosity, пролетта на Марс е много по-топла, отколкото учените са очаквали.

Средната температура е около шест градуса по Целзий през деня и минус 70 градуса   през нощта. В половината случаите дневната температура е над нулата, „- казва Фелипе Гомес от Центъра за астробиология в Мадрид, предаде РИА Новости.

Учените са изненадани от тази информация, тъй като цифрата е много по-високи от стойностите, които  очаквалии. Според тях среднододневните температури могат значително да се повишат с настъпването на лятото на Марс.

„Фактът, че Марс е“ топло „през деня, сам  по себе си е изненадващ ни заинтересува. Ако това затопляне ще продължи до началото на лятото, ще наблюдаваме температури от 20 градуса или повече,  ако се гледа на Марс от гледна точка на бъдеща колонизация. В такъв случай дневните температури ще поддържат водата в течна форма. Но е трудно да се каже дали тези температури са нормални или това е аномалия, „- казва Гомес.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *