Откриха свръхзаразен вирус на грипа H3N2 в дробовете на свине

Международен екип   вирусолози откри в белите дробове на обикновени прасета неизвестен досега щам на грипа H1N2, който може да заразява порове и хора  чрез въздуха   и има много отрицателен ефект върху здравето на заболелите, се казва в статия,  публикувана в   списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Екип от биолози, водени от Робърт Уебстър   от болницата  Св. Джуд в Мемфис (САЩ) изучавала  грипни вируси, получени от белодробната тъкан на свине от кланиците в  Корея през 2009 г.

Уебстър и колегите му изолирали и  отгледали  култури от вирусите H1N2 и H3N2, а след това проверили тяхната заразност при мишки и порове. За да направят  това, учените   нанесли разтвор с вирусни частици на лигавицата на носа или трахеята на животните и наблюдавала статуса им в рамките на две седмици.

 

Повечето щамове на вируса успешно се развили в носната лигавица, но   не могли самостоятелно да проникнат в белите дробове на животните. От друга страна, представителят на подтипа H1N2 – щамът Sw/1204 , успешно проникнал  в трахеята и други части на белите дробове при заразяване  през носа.

Според биолозите, този щам на свинския грип   изключително негативно е повлиял върху здравето на поровете – всички животни  умрели от изтощение след 7-10 дни след заразяването. Опасността от Sw/1204   се усложнява от факта, че този щам се предава чрез въздуха от заразени на здрави животни. В допълнение вирусът успешно заразявал  и се размножавал    в тъканни култури от човешки бял дроб.

“Грипът в свинската популация може да се превърне в заплаха за човешкото здраве, тъй като в прасетата могат да възникнат нови щамове на вируса. Това повишава риска те   да станат друг източник на епидемия, еквивалентна по сила на  пандемията от 2009.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *