Раковите клетки имат колективно съзнание

Учени от Университета в Тел Авив и Johns Hopkins University провели проучване върху поведението на раковите клетки и   установили, че те се държат като колония от бактерии, които  имат общо съзнание и могат да вземат колективни решения.

Учените   провели серия от експерименти, за да  определят конкретния  механизъм , по който    раковите клетки се противопоставят на антибиотиците. Оказало се, че тяхната съпротива е доста добре организирана-  някои ракови клетки усещат появата на химикали и изпращат сигнал към другите клетки със заповед да запазят състояние на покой. Когато лечението приключи, на клетките се изпраща сигнал да възобновят дейността си.

„Раковите клетки са в състояние да водят сложен и социален  живот.  Време е да се излезе  извън концепцията,  че ракът е набор от клетки с нетипична програма „- обяснява същността на откритието Хърбърт Ливайн от Rice University, съавтор на изследването.

Учените са открили доказателства, че раковите клетки работят заедно, целенасочено поробвайки здрави клетки, организирано  се противопоставят на лекарствата и организирано мамят имунната система. Днес ракът  е един от основните врагове на човечеството, и ако учените могат да разбият кода,  с който си комуникират самите ракови клетки, те могат да ги лишат от възможността да мамят имунната система, или да им попречат да се скрият  от химиотерапията.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *