Сuriosity откри на Марс русло на древен поток

Сензационно откритие e направил на Марс Сuriosity. На повърхността на Червената планета за първи път са открити доказателства за наличието на вода – марсоходът е заснел русло на древен ручей, съобщиха от НАСА.

Учените забелязали руслото, когато изучавали  направената от марсохода снимка на участък от повърхността на планетата.

Изследователите дори са  успели да изчислят каква е била дълбочината на потока и неговата скорост. „Водата е текла  в него с около 3 фута в секунда (0,9 m / сек), а дълбочината е била някъде между глезена и бедрото на човек, съобщи сътрудникът от  Университета на Калифорния, Уилям Дитрих -. Редица изследвания са били писани за марсианските канали, и много хипотези са издигнато за това, че там е имало потоци, но сега за първи път, ние всъщност виждаме доказателства.“

Древното речно корито се намира в северната част на кратера Гейл.

Сега учените ще изследват химическия състав на скалите от сухото корито на реката, за да научат повече за геоложката структура на кратера Гейл. Възможно е в потока да е имало и живи организми. „Това не е най-доброто място за живите организми, но е залог за това, че сме открили първата потенциално обитаема среда“ – казва един от изследователите, Джон Гротцингер.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *