Учените не знаят къде свършва Слънчевата система

Американски астрономи и служители на НАСА, работещи с изстреляния преди 35 години апарат Вояджър 1, периодично съобщават, че той е на самия край на Слънчевата система и е на път да я напусне.

„Преди една година ние прогнозирахме, че Вояджър 1 трябва да излети от Слънчевата система в рамките на 12 месеца. Това не се случи и ние не   знаем кога  ще се случи,..“ – каза  Робърт Decker,   астрофизик в Университета Джон Хопкинс.

За изненада на съвременната наука, краят на нашата Слънчева система може би се намира много по-далеч, отколкото се смяташе досега.

А колко по-далеч, това е сериозeн  въпрос. Въпреки това  последните данни от апарата  показват, че той  все още е вътре в йонизирания балон в нашата Слънчева система и границите на този балон са изненадващо дебели и големи.

„Очевидно е, че слънчевият вятър в хелиосферата е много по-сложно явление, отколкото си мислехме“, – казва той.

Вояджър 1 е изстрелян от Земята преди точно 35 години. Сега той се намира   на 18,2 млрд. километра, но все още работи и се опитва да изпраща данни на Земята.

Апаратът Вояджър 2, който стартира  16 дни по-късно, сега е  на 14,9 млрд. километра. Сега в НАСА се надяват, че двете устройства все  някога ще излетят от  Слънчевата система в междузвездното галактическо пространство, ставайки първите  създадени от човека апарати, които ще навлязат в открития Космос, където вече не се усеща влиянието на Слънцето.

Последно оскъдните данни от първия Вояджър  показват, че  в региона, където се намира , все още се чувства въздействието на нашата звезда, въпреки че това е един вид  транзитна зона, където радиационните ефекти на слънчевия вятър са много по-слаби, отколкото вътре в слънчевата  система.

Сега се приема, че краят на Слънчевата система –  е хипотетично място, където заредени  слънчеви частици вече няма, тъй като ги спира   галактическата радиация, чиито ефекти започват да доминират.

Краят на Слънчевата система, така да се каже, започва там, където скоростта на заредените слънчеви частици, наречени слънчев  вятър,  пада под скоростта на звука.

Зоната на хелиопаузата, както казват учените, в Слънчевата система е изненадващо удължена и е много по-обширна, отколкото се смяташе досега. Сега учените смятат, че Вояджър 1   все още не е достигнал  края на хелиопаузата.

„В резултат, можем да кажем, че ние не знаем, къде  реално  завършва  Слънчевата система,“ – каза той.

Декер заяви, че през изминалата година  Вояджър 1 нееднократно е регистрирал райони, където  имало липса на слънчевия вятър, но не е имало такъв район, където въобще да не го засича за дълго време.

За това, че сондата Вояджър-1 за пръв път сред устройствата, създадени от човека, е достигнал пределите на Слънчевата система, се съобщаваше още през 2010.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *