Бананите ще спасят света от глад

Бананите ще спасят света от глад, това може да се разбере от последния доклад на Комитета по  прехрана към ООН, в който се твърди, че тази хранителна култура ще има все по-голямо значение за изхранването на милиони хора.

Домашно приготвена супа с  банани или препечени филийки от банани с месо – всичко това в близко бъдеще може да не е признак на  изтънченост, а всекидневна практика при готвене.

Комитетът по  прехрана към ООН публикува нов доклад, откъси от които публикува Би Би Си. В доклада на експертите се прогнозира рязък спад в  производството на основни храни – царевица, ориз и пшеница – в много от развиващите се страни.

Бананите, според експертите, ще играят все по-важна роля в селското стопанство и ще бъдат източник на храна с решаващо значение за милиони хора по целия свят. Принос за това, според проучването, има глобалното затопляне и постоянното повишаване на средната температура на планетата. В доклада се твърди, че в някои региони  традиционните храни може да бъдат заменени от  други култури. Например, в Южна Азия ще се използва вместо жито – маниока (хранително растение – за храна се използват корените му, които са като картофи), а  в Африка, соята ще замени традиционния грах.

Бананът е  един от най-популярните плодове в света и четвъртата по важност хранителна култура.  Това растение включва около 40 вида. То  е разпространено  най-вече в Югоизточна Азия и тихоокеанските острови. Основните износители на продукта на световния пазар са Индия, Китай и Филипините.

Бананите съдържат много полезни за човешкия организъм въглехидрати и фибри, витамините С, В1, В2 и минерали – фосфор, желязо, калий, калций и магнезий.

Блюда с банани са разпространени в много страни, като все още в по-голямата си част, те са десерти, а не   основни.

Например, в Коста Рика от тях е  вари меден сироп, във Венецуела – „йо-йо“ (бананови  филийки със сирене), в Латинска Америка е популярно ястието Maduros (пържени плодове със сол), в Африка бананите са гарнитура за рибни ястия, а от плодовете се пекат сладкиши. Кетчупът от банани е популярен във Филипините, а в САЩ – сладоледа. Можете да намерите в интернет и бананови рецепти за хляб, който според потребителите, е не по-малко полезен в сравнение с традиционния от жито.

Бананите са основа за бебешка храна, конфитюри, сладкиши, заместител на кафе, чипс и дори бира. В допълнение, те се използват в медицината и козметиката. Така например от бананова кора се прави  тинктура , която успешно намалява оттоци при натъртвания.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *