Да пееш за да виждаш

Заради рядко заболяване 66-годишната британка   Мойра Гид може да спира спазмите в очните  си мускули  и да отваря очите си, само когато пее.

От 2008 г.    Мойра Гид  от английския град Рексъм страда от фокална дистония – рядко неврологично заболяване, заради което клепачите на очите и са винаги затворени поради мускулни спазми.

– Всичко започна с факта, че не можех да си отворя очите при ярка светлина. Те се зачервяваха и започнаха да сълзят, – така описва Гид началото на болестта си.
– Това продължи за известно време. В един момент  започнах да забелязвам, че очите ми се  затварят против волята ми. По-точно, не можах да ги отворя. Клепачите престанаха да ми се подчиняват!

Жената опитала много средства, за да се отърве от тази напаст. Дори 10 месеца си правила с инжекции  с боткс за облекчаване на спазмите, но и това не помогнало.

Мойра трябвало да напусне любимата си работа, да се откаже от шофиране и да се научат да се движи пипнешком, защото вече не била в състояние да си отваря очите.

– Чувствах се ужасно. Светлината угасна за мен. Но един ден, когато   пеех  в хора на репетиция, а изведнъж осъзнах, че виждам диригента. Очите ми се отвориха!

Бабата на четирима внуци твърди, че  постоянно изпитва  дискомфорт и болка в очите, но дискомфортът я напуска веднага след като започва да пее. Странното откритие облекчило живота на  практически сляпата жена.

– Един ден моят внук поиска да види  какъв цвят са очи на баба му. Тогава започнах да му пея и очите ми се отвориха!

Изпълнителният директор на Дружеството на  страдащите от дистония Пол Кинг казва, че в някои случаи болестта затихва, докато човек се занимава с определени видове дейности. Периодично тези случаи може да приемат неочаквани форми.

– Познавам един човек, който не можеше да говори  поради спазъм, но   можеше да крещи на кучето си – каза Кинг. – Една жена красиво танцуваше, но имаше проблеми с обикновеното  ходене. А друг можеше да бяга бързо в дъжда, но   чувства  голяма болка при ходене. Човек се отвлича  с определено действие, емоцията от което кара  мускулите да се отпуснат.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *