Два големи астероида заплашват Земята

Освен знаменитият   Апофис, има два големи астероида, с траектории които в следващите десетилетия ще пресекат  орбитата на Земята,  заяви ръководителят на Ракетно- космическата корпорация „Енергия“ Виталий Лопота.

Според него  вероятността от сблъсък е много ниска, но все пак не може да се изключи. „Какво в този случай може да се случи със Земята, не е необходимо да се обяснява: катастрофа с глобални мащаби“ – цитира „Российская газета“ Лопотa.

Според него, за  предотвратяване на заплахата са необходими ракети с товароподемност от 70 тона, които ще изведат на траекторията за прехват    подходящ космически кораб, който може да промени траекторията на астероида.

„Ние можем да  предположим, че ще се използват космически буксири с   ядрени  или слънчеви енергоизточници, които с помощта на електрореактивни двигатели ще са  в състояние да доставят до  астероида подходящи  средства и енергия, които да  могат  да променят неговата   орбита- това вероятно ще е термоядрен заряд“ – подчерта шефът на корпорацията.

По-рано бе  съобщено, че „Роскосмос планира изстрелването на космически кораб до астероида Апофис, който може да се сблъска със Земята през 2029 или 2036 г., съответно. С негова помощ на Апофис ще се постави маяк, който ще уточни  орбитата на астероида.

„Много се говори за сближаването на Апофис със  Земята   през 2036 г. Ние  разработваме проекта, включващ кацане на астероида на  специален модул за монтаж на маяк на  Апофис“ разказва шефът на ведомството  Владимир Поповкин. Той подчерта: „Ние не се готвим, както бе предложено от някои предприемачи,  да добиваме на астероида някакви полезни изкопаеми, ние просто  ще поставим маяк там.“

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *