Камерите в телефоните на Apple при протести ще бъдат изключвани автоматично

Нов патент  издаден на Apple може да изключва камерите на телефоните му при протести .

Дразните ли се, когато някой в  киното прави снимки или  говори по телефона? Защо „някой“ може да реши по мошенически начин теста, имайки достъп до Интернет, а вие сте отговорили само на половината от въпросите?

Защо не можете да направите снимка на полицай, биещ човек на улицата, само защото  реакционното ви правителство заглушава дистанционно камерата на телефона ви?

Нов патент  издаден на Apple може да реши тези проблеми.

Американски патент № 8254902 позволява да се „променя  една или повече функционалности или оперативни аспекти на безжично устройство  при определена ситуация.“

А тези думи означават: “ предотвратяване на възможността на безжичното устройство да прави  връзка с други безжични устройства“ и да „принуждава  електронно устройство“ да изпада в „спящ режим „, когато е в определена зона.“

Лесно е да се сетим, че тази технология може да се използва, например, за да се потискат правата на протестиращите да изразят себе си – да се изключват фото и видео функции на техническите устройства на политически митинги и демонстрации.

Apple така изрази своите виждания за случващото се :

Тъй като безжичните устройства, като телефони, пейджъри, лични мултимедийни устройства и смартфони станаха нещо обичайно, все повече и повече хора започват да използват тези устройства в различни социални и професионални събития. В резултат – често тези устройства могат да раздразнят  или дори да заплашват хората в някои чувствителни аспекти. Например, мобилните телефони с шумни оповестявания често прекъсват срещи, презентации и филми, религиозни обреди, сватби, погребения, академични лекции и изпити.

И след това добавя:

Тайната полиция или правителствени операции може да изискват пълно заглушаване на такава електроника.

Въпреки че е ясно, че Apple е в състояние да реализира тази технология, активирането и няма да бъде отговорност на Apple, тъй като да се използва дистанционно изключване – това е политическо решение на  правителства, компании и собственици на различни мрежи.

Подобна политика ще се задейства с GPS, чрез Wi-Fi или клетъчните станции, които ще създават зона на мълчание около сгради, мястото на митинг, или всяка друга зона, за да се предотврати с камерата на телефон да се правят снимки или да се снима видео.

Възможно е да има забрани за други функции като електронна поща или свързване с  неупълномощени мрежи – например, когато работите в офиса и т.н.

Но в тази схема има една променлива, която може да се контролира. Какво ще се случи ако вие изключите всички връзки, като например тези към клетъчната мрежа, Wi-Fi и GPS? Ако не се свързвате към мрежа, чрез която можете да се активира тази функция в оборудването, можете да заобиколите това ограничение.

Все пак трябва да се отбележи, че въпреки че патент за тази технология е издаден, не означава непременно, че Apple ще я използва някъде в обозримо бъдеще.

Компаниите често патентоват  технологии и технически особености, които няма да бъдат включени в крайния продукт, така че не трябва да очакваме , че  на всяка цена те ще се появят в следващия iPhone или IPAD. Това е само един преглед на онова, над което компанията работи и има възможността някога да се  предложи на крайните потребители и бизнес клиенти.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *