Кит проговори като човек

Американски учени са открили кит, който може да имитира човешки глас и да издава звуци, които са няколко октави под неговия аудиодиапазон. Необичайният бял  кит  обитава  крайбрежните води на Калифорния, съобщава Би Би Си. Учените отбелязват, че китоподобните отдавна се обучават да имитират човешки глас, но това е първият случай, в който бозайник прави това по собствена инициатива.

Разговорчивата белуга открил  един от водолазите, който, намирайки се под водата, чул  заповед да  изплува веднага. Когато човекът се издигнал на  повърхността и попитал кой го е извикал, бил много изненадан – нито един от хората, които   били там не е давал такава команда. Водолазите предположили, че това е направил някой от  обитателите на басейна. След известно наблюдение те открили, че необичайните звуци издава младата белуга, наречена Нок.

Според теорията на специалистите, тя се сдобила с тази способност, „подслушвайки“ водолази по време на тестването на подводната връзка за комуникации, което се провеждало там.

Както казват изследователите, сега   теорията, че бели китове са в състояние да научат и възпроизведат определени човешки звуци, може да се счита за доказана. Въпреки това, радостта на биолозите няма да трае дълго – както се съобщава в доклада им, след като пораснат, белугите губят способността да възпроизвеждат  човешки звуци.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *