Маите са правили предсказания, но не и за край на света

Тъй като все повече наближава 21 декември, експертите се опитват да убедят хората, че маите не са предсказвали никакъв  апокалипсис в края на тази година и никакъв край на света.

Някои експерти казват, че маите наистина може да са правили  предсказания, но не и за края на света.

Археолози, антрополози и други експерти се срещнаха в петък в мексиканския град Мерида, за да обсъдят значението на календара на маите.

Според оценките   системата на маите води началото си от 3114 г. пр. Хр, и продължава 13-бактуна или 5 125 години, до 21 декември 2012 г.  Те казват, че  13 е важно число за маите, че краят на този цикъл ще бъде крайъгълен камък, но не и  край.

Последните години се  преувеличават страховете, че календарът маркира края на света. Привържениците на това схващане смятат, че маите могат да намекват за предстояща астрономическа  катастрофа, която трябва да е през 2012 г., и която ще се  изрази като експлозивен ураган върху повърхността на Слънцето, което ще повреди електрозахранването и може да доведе до промяна на магнитното поле на Земята.

Археологът Алфредо Барера каза, че маите наистина са предсказвали, но по-скоро такива събития като суша или избухвания на заболявания.

Експертите подчертават, че древните маи са били много заинтересовани от бъдещи събития, които се случват далеч след 21 декември.

„Има много древни паметници на маите, посветени на по-далечно бъдеще, където се обсъждат събития, които се случват дълго време след нашето настояще“, казва антропологът от Университета на Калифорния Джефри Brouzell. „Древните маи явно са вярвали  в събития,  които ще се случат през далечното бъдещето на живеещите в него хора.“

Както казват експертите, само на два артефакта се посочва датата 21.12. 2012 и нито един от тях не се отнася до апокалипсис.

Такова апокалиптично мислене е типично западно и не е присъщо за мисленето на маите.

Календарът на маите е подобен на аналоговия километраж на колата „, пише Brozuell. „Километражът  на първата ми кола бе с шест колелца с цифри, така че той може да показва 99,999.9 мили. Но това не означава, че като достигне  100,000 мили, той ще   се взриви. „

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *