Мистериозният астероид Олято лети из Космоса със собствен щит

Наблюденията  с помощта на апарата ESA Express разкриха нова загадката на мистериозния астероид Oljato (Олято). Aстероидът  2201 Oljato предизвика смут заради необикновената му снимка, където той прилича на кръст, летящ в Космоса и  оставящ дълъг шлейф.

Много интернет потребители видяха на тази снимка извънземен  космически кораб, и благодарение на новите наблюдения тази фантастична  хипотеза със сигурност ще намери още повече  привърженици.

Освен това Oljato има много издължена орбита, така че тя пресича орбитата на три планети : Венера, Марс и Земята. Засега дори астрономите не могат да кажат със сигурност дали много яркият 1.8 километров Oljato е астероид или необикновена комета.

Още през 1980 г. прелитането на астероида 2201 Oljato вътре в орбитата на Венера , предизвика смущения в магнитната активност. Сега резултатите от наблюдението  на сондата ESA Express показват, че астероидът е загубил своята магнитна активност. Учените смятат, че загадката на това необичайно поведение се крие в сблъсъците  на Олято с орбитални отломки.

Oljato обикаля около Слънцето веднъж на всеки 3,2 години. По време на своята работа сондата на НАСА Pioneer Venus Orbiter три пъти наблюдава преминаването на Oljato между Венера и Слънцето. Всеки път  в региона се  увеличават значително необичайните магнитни пикове, известни като IFES. Въпреки това, по-скорошни наблюдения показват, че IFES близо до Венера по време на преминаването Oljato са по-ниски, отколкото в други участъци на траекторията на астероида.

Учените смятат, че отговорът на този пъзел е процеса на сблъсък между Oljato и орбиталните отломки. Както е известно при сблъсъци в космоса се образуват електрически заредени частици прах, които се ускоряват от слънчевия вятър. Веднъж дори  Oljato е разпилял по своята орбита масивни отломки- основно по  няколко десетки метра в диаметър. Те образуват шлейф  зад и пред  астероида. Този шлейф се оказва един вид щит, който разчиства  пътя за астероида. При сблъсъка на този „щит“ с орбитални отломки се образува голямо количество прах, който след това се отнася от слънчевия вятър. В такива моменти Pioneer   регистрира пикове на IFES.

Благодарение на „щита“, който захваща космическите отломки и ги превръща в прах, някога много „мръсният“ регион за движение на  Oljato близо до Венера сега е станал изключително чист. Разбира се, учените са уверени, че работата на „метлата“ на Oljato, премахваща повече от три тона прах всеки ден, е заради  процесите на слънчевия вятър и гравитационните пертурбации, а не на дейността на извънземни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *