Мост по проект на Леонардо да Винчи ще строят в Турция

Над залива Златния рог в Истанбул, разделящ европейската част на града на северна и южна, ще бъде построен мост по проект на Леонардо да Винчи, съобщава италианската информационна агенция АНСА, позовавайки се на изявление на турските власти.

Всички пропорции на съоръжението, заложени от италианския майстор ще бъдат спазени, но за изграждането му ще се използват съвременни  технологии. Мостът ще бъде дълъг 220 метра, а височината му- около 25 метра (най-високата точка над  водата). Ширината на моста ще е 10 метра.

Проектът, който се разработва три години от  международен екип от експерти, ще се финансира изцяло от частни спонсори без намесата на бюджета. Местните власти вече са одобрили проекта, но кога ще започне строителството, все още не се съобщава.

Този проект на  Леонардо да Винчи датира от 1502 година –  когато  султан Баязид II решава да построи мост над залива. След почти 500 години за концепцията на италианския майстор от Ренесанса се сещат в Осло – през 2001 г. е построен макет на моста на Леонардо. След това в Турция решават да възпроизведат оригиналната конструкция. Сега над Златния рог минават четири моста, но един от тях не се използва.

Турските власти са завършили проект за почистване на залива, който е силно заблатен. Дейностите са започнали през 1994 г. и са приключили през 2012 г.  Това е струвало 758 милиона долара.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *