Наномашините дойдоха

  Малките машини, които могат да правят всичко- от доставка на лекарства в оргaнизма, до почистване на облекла, са неизменна част от научната фантастика от десетилетия. Сега обаче учените са постигнали голям напредък в тяхното масово производство чрез създаване на малки 3D структури, които променят формата си, извивайки се като „цветя“, пише newsecon.

Според изследователите, тази технология може да се използва за масово производство на малки самоорганизиращи се наномашини. Учените  заявиха, че те са в състояние да създават сложни фигури, които се сглобяват сами, като това „цвете“, в което  микрочастици от лактоза са вградени в  тънък метален слой с дебелина 4 микрометра.

Учени от университета Аалто във Финландия и Университета на Вашингтон, САЩ, подчертават, че производството на много обекти, като например машини и устройства около нас се основава на контролирана деформация на метали при  промишлени процеси като огъване, рязане и пробиване. Сега учените искат да приложат тази технология за възпроизводството на наномащабни обекти.

Комбинирайки ецване и нанолитография,  те са успели да създадат сложни триизмерни структури на нанониво. Структурите се оказали изненадващо здрави и надеждни дори и при различни неблагоприятни условия, като например електростатичен разряд и висока температура.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *