Първите очи са прогледнали на Земята преди 700 милиона години

Учените успяха да установят, че първите „очи“ на Земята се е появило преди около 700 милиона години, като първоначално са били слепи.

Ново изследване на учени от Великобритания и Ирландия, хвърля светлина върху развитието на зрението като такова на земята. Анализ на гените, отговорни за производство на светлочувствителния  протеин опсин, и компютърно симулиране на развитието на живите същества са показали, че организмите са се научили да  различават  светлина по-рано, отколкото се смяташе досега.

Досега в научната общност нямаше консенсус, кога  древните видове за първи път започват да   различават светлината.

Сега има пет групи опсини, които са част от ретината на съвременни животни и хора. Те преобразуват светлината в електрохимични сигнали, възбуждайки  съответните неврони. Правото да са първите собственици на тези белтъци си оспорват гъбите  и медузите.

Екип от учени, водени от Дейвид Писани (Davide Pisani) от Университета на Бристол (Великобритания) изследвали ДНК на гъбите  Oscarella carmela, и медузи от вида Cnidarians.

Според статия в списание PNAS, данните дали  възможност за изграждане на компютърен модел, който описва подробно развитието на опсина. Първият протеин от този тип се е появил преди 700 милиона години и е единственият предшественик за  всички организми. При това той първоначално е бил „сляп“, а за да се научи да възприема светлината, са му трябвали още 11 милиона години генетични  модификации.

Учените били изненадани да открият, че оттогава гените, отговорни за продукцията на такива светлочувствителни протеини, са преминали през не толкова много промени, както може да се очаква.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *