Рентгенов взрив на звезда разкри черна дупка в Млечния път

Астрономите са забелязали рядък вид рентгенова  звездна експлозия в близост до центъра на нашата галактика Млечен път, откривайки неизвестна досега черна дупка (ЧД), поглъщаща газа, който тече към нея от близката подобна на Слънцето звезда.

Находката е направена миналия месец от спътника на НАСА Swift, който забелязал  ярък източник на рентгенови лъчи нa няколко градуса от центъра на  Млечния път. Астрономите са характеризирали експлозията като рентгенова нова,  които се появяват, когато потоци от газ се приближават до неутронна звезда или черна дупка. За разлика от суперновата, новите не разрушават звездата напълно.

За ЧД се предполага, че е на разстояние от 20 000 до 30 хиляди светлинни години от нас,  във вътрешната област на галактиката. Астрономите, които са нарекли рентгеновата нова Swift J1745-26 в съответствие с нейните пространствени координати, казват, че са открили много рядък случай.

Екипът на телескопа Swift счита,  че черната дупка е част от рентгенова двойна звездна система с малка маса, в която газът тече от звездата към диска,  формирал се около черната дупка, завърта се в  спирала и силно се загрява , приближавайки се  близо до центъра на черната дупка.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *