„Санди“ се трансформира в суперураган

Ураганът “Санди” продължава своя разрушителен  ход към бреговете на САЩ. В Ню Йорк за първи път от 1985 г. насам, когато градът  бе ударен от урагана “Глория” няма да работят фондовите и стоковите борси – те са ограничени до електронна търгове. Отменени са занятията в училищата, няма да работят служители на ООН, МВФ и Световната банка.

Властите не скриват, че се страхуват от дълги прекъсвания на тока и наводнения. Евакуират се хората от крайбрежните райони на източното крайбрежие от Вирджиния до Масачузетс. Само в   Ню Йорк, със заповед на кмета Майкъл Блумбърг, са  преместени на безопасни места, около триста хиляди човека. Много от тях ще прекарат следващите няколко дни във временни убежища.

“Санди” носи четириметрови вълни на брега, скоростта на вятъра достига 120 километра в час. Експерти отбелязват  огромните мащаби на урагана   – диаметърът му е повече от осем мили. Синоптиците предупредиха, че на сушата той ще се срещне с голям студен фронт с ниско налягане приближаващ от Канада и ще се превърне в суперураган.

 

Миналата седмица “Санди”, причини големи щети на островите от Карибския басейн, включително Бахамските острови, Хаити, Доминиканската република, Куба, Ямайка. От бедствието в региона са  загинали повече от седемдесет души.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *