Швейцарски учени превръщат отпадъчни води в злато

Швейцарски учени  реализираха мечтата на древните алхимици, като се научиха да добиват злато и други благородни метали от отпадъчни води.

Най-новата технология е истинска ювелирна работа – според експертите, концентрацията, с която те трябва да се справят, е равна на около един милиграм на литър.

“Това е сравнимо с бучка захар в олимпийски басейн” – казва съоснователят на компанията  Magpie Polymers, която води научните изследвания, Стив Ван Цуфтен.

Експериментът е проведен в предградие на Париж. За проучването  изследователите са използвали технология, разработена преди пет години във Федералното училище по Политехника в Лозана.

Ключов елемент в процеса на “алхимизацията” е използването на специални органични полимерни гранули. Когато тече вода, металните частици   прилепват към тези гранули. Така освен  злато, може да се добиват и паладий, платина и родий, пише Phys Org.

С помощта на само един литър от този полимер може да се обработят около 10 кубически метра  отпадъчни води и да се получат от 50 до 100 грама  благородни метали. Това е еквивалентно  3-5 хил. евро (или $ 4-6 500).

“Съществуват много технологии за получаване  на метали от вода, някои от които са разработени през 19 век.  Но идва време, когато съществуващите технологии са вече неефективни или са прекалено скъпи, преставайки да се изплащат.” – казва Цуфтен.

Нещо повече, много от тези методи, например, използването на силни киселини с последващо отделяне на соли, се оказаха неефективни за добив на благородни метали.

Междувременно, изследователите отбелязват, че сегашните запаси от благородни метали, особено на платина, свършват, а нуждата от нея се увеличава, особено с оглед на новите технологии в областта на електрониката.

Около половината от платината се добива сега  изключително чрез преработка.  Magpie Polymers засега пази в тайна уникалната структура на полимера, но отбелязва, че той вече се използва в производството (в кое – не се посочва) в няколко европейски страни, включително и самата Швейцария, както и Франция и Великобритания.

Също така експерти обещават, че с използването на тяхната технология от водата може да се добиват не само благородни метали, но и уран, олово и живак.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *