Студент предлага да отклоним астероида Апофис от Земята с топчета за пейнтбол

Топчета за пейнтбол може да отклонят астероида Апофис от сблъсък със Земята, смята студент в Масачузетския технологичен институт.

Сунг Вук Пайк, студент в Масачузетския технологичен институт, в петък стана победител в ежегодния конкурс „Да преместиш астероид“, организиран от Консултативен съвет на космическото поколение (Space Generation Advisory Council)  на ООН.

Студентът предлага  да се изстрелят два залпа с топчета за пейнтбол към приближаващия се към Земята астероид. Силата на техния удар ще доведе до малко отклонение в траекторията на небесното тяло, а бялата боя, която е вътре в топчетата,  ще доведе до  двойно увеличение на отразяващата способност на астероида. По-големият брой фотони, отскачащи  от повърхността на космическата скала,  ще увеличат  налягането на слънчевата светлина и, като следствие, до по-нататъшно отклонение  на траекторията на астероида,  заплашващ Земята, пише  „Space“.

Като пример за такова небесно тяло студентът използва астероида „Апофис“, който според учените, може да се приближи до нашата планета, първо през 2029 година, а след това –  2036 г. Според изчисленията на Пайк, за да се покрие цялата повърхност на „Апофис“ са необходими пет тона бяла боя, а налягането на  слънчевите лъчи може да промени траекторията  на небесното тяло за  20 години.

Според учените, „Апофис“, който е около 270 километра в диаметър, трябва да премине на разстояние от 30-40 хиляди километра от Земята. В случай на сблъсък с нашата планета, това би било еквивалентно на експлозията на  110 000 атомни бомби, като тази хвърлена над Хирошима.

Related Posts

4 thoughts on “Студент предлага да отклоним астероида Апофис от Земята с топчета за пейнтбол

  1. АЛЛЛЛЛЛОООООООО като пишете нещо моля по подробно го редактираите поне за важните параметри/правописа ще ви простим/.Такива технически параметри объркват представите на мнозина….и то за доста време ,а понякога необратимо.В случая диаметъра на Апофис сте преувеличили 1000 кратно.

  2. Бе няма значение дали е 270 метра или 270 километра. И него ще асфалтираме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *