Суперсистема за наблюдение ще разпознава всеки човек навсякъде

Нова  биометрична система за разпознаване на идентичността са изобретили учени от Националната лаборатория по физика на Великобритания (NPL). Хората вече могат да се идентифицират и проследяват дори и по време на  обикновена разходка.

NPL съвместно с Центъра за съвременна компютърна технология (CAST), както и няколко други изследователски институции са  разработили система, чрез която може да се засичат всички премествания на човек.

Специална компютърна програма обработва данните с миниатюрни камери за скрито наблюдение. Във всеки кадър силуетът на конкретен човек се отделя от околния пейзаж, всички движения се фиксират, и по този начин компютърът  идентифицира човека. Въз основа на това после може да се разбере къде е бил  този човек и какво е правил.

Сканирането на ириса и разпознаването на лицето може да не сработи, ако човек трябва да бъде идентифициран от разстояние. Това изисква по-висока резолюция, която липсва в тайните камери за наблюдение.

В същото време  новият метод за идентификация, основан на разпознаването на човешката походка и силует, дава много повече възможности.

„Тази технология нарушава принципите за неприкосновеност на личния живот и следващите години ще бъде използвана за маркетинг, а  не само за целите на сигурността. Личните данни  вече не се ограничават с името и адреса на човек, и това трябва да бъде отразено в закона!“, смятат правозащитници.

Read more: http://30dumi.eu/2012/10/supersistema/#ixzz29MNxpT6E

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *