Суровоядството се оказва враг на интелекта

Учените са открили, че суровоядството  налага ограничение на размера на мозъка, което   могат да си позволят   приматите, а  изобретяването на топлинната обработка на храната е един от ключовите моменти в антропогенезата. Статията е публикувана в списание  Proceedings of the National Academy of Sciences.

Известно е, че човешкият мозък съдържа около 86 милиарда неврони, което е почти три пъти повече отколкото имат най-близките примати (мозъкът на горили и шимпанзета се състои от около 30 милиарда неврони). Наличието на голям мозък дава на човекa  много еволюционни предимства, но си има и цена: за  поддържане на работата му, човек изразходва около една пета от енергията си.

Изследователите се заинтересували от връзката между обема на мозъка при хората и приматите, количеството на енергията, изразходвана за работата му, и формата, под която се използва тази енергия.

Учените  анализирали обема на мозъка и   броя на невроните в 13 вида примати и други бозайници (над 30 вида). Сред маймуните били както малките мармозетки, така  и най-големите примати – горилите.

Изследователите са открили, като първо,  пряката връзка между обема на мозъка и броя на невроните, от които е съставен, и от друга страна, ясна връзка между броя на невроните и количеството енергия за поддръжката на мозъка.

 

След това изследователите изчислили времето, което е необходимо за усвояване на сурова храна от приматите, във връзка с размера на изчислената консумация на енергия. Оказва се, че сред най-интелигентните маймуни то е: 7.3 часа за шимпанзета, 7.8 часа за орангутани, 8,8 часа за горили. За човека времето за усвояване на сурова храна, което би било достатъчно, за да се нахрани, достига до рекордните 9,3 часа.

Според учените, тези  изчисления показват, че има ограничение за размера на мозъка, който може да си позволят приматите, ако ползват само сурова храна. В този лимит, всъщност живеят горилите – те използват почти цялото си време за храна. Един човек, чийто мозък съдържа три пъти повече неврони,  в тези условия просто няма да оцелее.

Работата на учените потвърждава хипотезата за ключовата роля на изобретяването на огъня за антропогенезата. По-рано бе показано, че изобретяването на топлинната обработка на храната е повлияло на развитието на човешките предци в прехода от австралопитека към хомо еректус. Това е съвпаднало с намаляването на размера на дъвкателните зъби, което, според учените, е било предизвикано от преминаването към преработените храни.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *