В Алфа Кентавър е открита най-близката до нас екзопланета

Астрономите са открили в най-близката звездна система Алфа Кентавър   екзопланета със земна маса, пише списание Nature.

Откритието е направено чрез анализ на спектъра на звездата Алфа Кентавър B, в обсерваторията Ла Сила в Чили, където е монтиран инструментът HARPS, способен много точно да измерва спектърът на излъчваната от небесните тела светлина.

За да открият планетата, учените в продължение на четири години измервали скоростта на Алфа Кентавър В. Откритото периодично изменение на скоростта е било само около половин метър в секунда – безпрецедентна точност, според учените.

Анализът показал, че  планетата, известна като „51 Pegasi b“, по размер е много близка до Земята, но се намира   по-близо до своята звезда. Нейната орбита е по-малка от орбитата на Меркурий, което означава, че температурата на повърхността и е няколко стотин градуса. Астрономическата година на тази планета трае само 3,2 земни дни.

Системата Алфа Кентавър е състои от три звезди: двойката  Алфа Кентавър А и Алфа Кентавър B и далечното червено джудже Проксима Кентавър. Тези звезди са най-близо до Земята –   само на 4,3 светлинни години. Алфа Кентавър B е много подобна на Слънцето, макар и малко по-малка.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *