Ваксина по електронна поща от Крейг Вентър

Крейг Вентър вярва, че има живот на Марс, и предложи метод за изучаването му с помощта на дигитализация на живи организми.

Известният генетик Крейг Вентър разказа за създаването на “телепорт” – конвертор, който е състояние да преобразува биологична информация в цифрова , както и устройство, което преобразува тази информацията в жива молекула, и предложи да се изпрати този уред на Марс.

Крейг Вентър е генетик, който за пръв път успява да разчете човешкия геном, оставяйки зад себе си екип на огромен международен консорциум, а преди две години създавайки бактерия с изкуствено синтезирана ДНК, отново изненада света. Говорейки миналата седмица в Ню Йорк по време на конференцията Wired Health, той шокира публиката с предложението си да се изпрати до Марс нещо нечувано – биодекодер.

Вентър вярва, че има живот на Марс, и че този живот непременно ще бъде намерен. Той предлага да се дигитализира генома на марсианските бактерии, когато бъдат открити, да се изпрати цифрово копие на Земята, а тук да се пресъздаде с помощта на 3D принтер.

Много хора в публиката сметнаха, че това е твърде прекалени дори и за Вентър, но доколкото за този човек думата “прекалено” изглежда да съществува, само трябва да се почака бактериите да бъдат намерени на Марс.

Вентер и колегите му наричат това понятие “биологична   телепортация”. Както заяви генетикът, той и екипът му в създадения от тях Институт Крейг Вентър,  работят по създаването на “телепорт” – биологичен  конвертор”, който може да конвертира биологична информация в цифрова , както и устройство, което преобразува информацията в жива молекула.

“Това е 3D принтер за ДНК, 3D принтер за живота – казва Вентър. – Това е начин за пренасяне на протеини, вируси, отделни човешки клетки със скоростта на светлината. Намерихме начин да дигитализираме биологичен обект, да го изпратим до желаното място, и след това да го създадем отново. “

 

Може би идеята за биологичната телепортация му е хрумнала през 2009 г. по време на епидемията от свински грип в Мексико Сити. Неговият екип се опитва да създаде ваксина срещу вируса H1N1, но загуби много време, тъй като властите забраниха дейността му в града.

“Ако можехме да дигитализираме вируса – казва Вентър – бихме могли да го изпратим където си искаме просто по електронната поща.”

В идеалния случай биологичната телепортация е проста: телепортът дигитализира, да речем, ваксина, изпраща цифрово копие чрез електронната поща, а получателят на информацията я вкарва в бипринтера, който произвежда отново ваксина. Дори и днес, без бипринтер, може  да се използва тази процедура, за да се ускори процеса на създаване на ваксина, и по този начин да се спаси живота на много хора.

Идеята има много противници, издигащи две сериозни възражения.

Първо – можете да изпращате не само лекарства , но също така и смъртоносни вируси, като вируса Ебола, и следователно се изискват специални предпазни мерки и защита от смъртоносния спам. На второ място, протеини, вируси, или други биологични обекти в цифров вид са изключително крехки: допълнителна или случайно изпаднала от информацията единичка във веригата,  може да доведе до това, че препечатката след това на бипринтера след доставката, да не създаде функциониращ продукт

Но дори и критиците признават, че биологичната телепортация может коренно да промени съвременната медицина.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *