Впечатляващата мъглявина Хеликс

Такава никога не сме виждали мъглявината NGC 7293, която се намира в съзвездието Водолей. Мъглявината Хеликс е планетарна мъглявина, известна още под наименованията Helix Nebula, NGC 7293, PK 36-57.1, ESO 602-PN22.

А  какво е планетарна мъглявина?  Това е астрономически обект, състоящ се от йонизирана газова обвивка и централна  звезда бяло джудже. Планетарните мъглявини се образуват, когато червените гиганти и свръхгиганти ( с големина между 2.5 и 8 слънчеви маси) се освобождават от  външните си слоеве (обвивки) ,  в последния етап от еволюцията им.

Мъглявината е бързопротичащ според  астрономическите мерки  феномен, който трае само няколко десетки хиляди години, с продължителността на живота на майката- звезда –  няколко милиарда години. В момента в нашата галактика има около 1500   планетарни мъглявини. Една от тях е и мъглявината NGC 7293 –   Хеликс.

Мъглявината Хеликс е в съзвездието Водолей и е на разстояние от около 650 светлинни години от нашето Слънце. Тя е една от най-близките планетарни мъглявини. Открита е  от немския астроном Карл Лудвиг Хардинг  през 1824 година.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *