Започнаха да втечняват въздуха – засега за гориво

И най-мрачните фантастични романи започват да се реализират. Помните ли “Продавач на въздух” от Ал. Беляев? Там зъл учен започва да втечнява въздуха и ….на Земята няма какво да се диша. Естествено започва безумна търговия….

Течен въздух може да се използва като гориво за превозни средства и електрически централи. Това заключение е на британски учени от Института за машинни инженери (IMU). Те твърдят, че “новото гориво” може да се конкурира с батериите  и водорода.

Според изследователите, обикновеният въздух  без водна пара и въглероден диоксид, може да акумулира енергия в течно състояние, когато се охлажда до минус 190 градуса по Целзий.

Когато това  “гориво на бъдещето” се нагрява под влияние на околната среда, то рязко се превръща в газ. В този случай се освобождава енергия, която, създавайки високо налягане, може да задвижва бутални двигатели или турбини.

Според Би Би Си  британската компания Highview Power вече е построила експериментален завод в близост до електроцентрала в град Слау, в югоизточната част на Обединеното кралство.

 

Заводът използва енергията, произведена от централата, за всмукване на въздуха в специални компресори- хладилници, да го превръща в течно състояние и да съхранява в топлоизолирани контейнери.

Когато местните жители изпитват проблеми с електрозахранването, местната администрация   използва резервния източник на енергия за задвижване на турбините.

Според ръководителя на проекта Гарет Брет, заводът може да осигури електричество за един час на 6 000 семейства. Според изследователите  използването на “въздушната станция” ще позволи на правителството да спести до 10 млрд. паунда ($ 16,1 млрд).

Read more: http://30dumi.eu/2012/10/zapochnaha-da-vtechnyavat-va-zduha-zasega-za-gorivo/#ixzz28DxPqfxc

loading...

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.

One Reply to “Започнаха да втечняват въздуха – засега за гориво”

  1. Неизвестен

    Не ми харесва накъде вървят нещата. Надявам се винаги да има какво да се диша, иначе ще измрем само от простотия.

Comments are closed.