Започнаха да втечняват въздуха – засега за гориво

И най-мрачните фантастични романи започват да се реализират. Помните ли “Продавач на въздух” от Ал. Беляев? Там зъл учен започва да втечнява въздуха и ….на Земята няма какво да се диша. Естествено започва безумна търговия….

Течен въздух може да се използва като гориво за превозни средства и електрически централи. Това заключение е на британски учени от Института за машинни инженери (IMU). Те твърдят, че “новото гориво” може да се конкурира с батериите  и водорода.

Според изследователите, обикновеният въздух  без водна пара и въглероден диоксид, може да акумулира енергия в течно състояние, когато се охлажда до минус 190 градуса по Целзий.

Когато това  “гориво на бъдещето” се нагрява под влияние на околната среда, то рязко се превръща в газ. В този случай се освобождава енергия, която, създавайки високо налягане, може да задвижва бутални двигатели или турбини.

Според Би Би Си  британската компания Highview Power вече е построила експериментален завод в близост до електроцентрала в град Слау, в югоизточната част на Обединеното кралство.

 

Заводът използва енергията, произведена от централата, за всмукване на въздуха в специални компресори- хладилници, да го превръща в течно състояние и да съхранява в топлоизолирани контейнери.

Когато местните жители изпитват проблеми с електрозахранването, местната администрация   използва резервния източник на енергия за задвижване на турбините.

Според ръководителя на проекта Гарет Брет, заводът може да осигури електричество за един час на 6 000 семейства. Според изследователите  използването на “въздушната станция” ще позволи на правителството да спести до 10 млрд. паунда ($ 16,1 млрд).

Read more: http://30dumi.eu/2012/10/zapochnaha-da-vtechnyavat-va-zduha-zasega-za-gorivo/#ixzz28DxPqfxc

Related Posts

One thought on “Започнаха да втечняват въздуха – засега за гориво

  1. Не ми харесва накъде вървят нещата. Надявам се винаги да има какво да се диша, иначе ще измрем само от простотия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *