„Жив електрически кабел“ е открит на океанското дъно

Бактерии, образуващи “Жив електрически кабел”, са открили учените на дъното на океана.

Изследователи  са открили необичаен  вид  бактерии, които генерират електрически ток на океанското дъно. Преди три години учени от университета в Аархус в Дания открили необясним  електрически ток на морското дъно.

Въпреки че те предположили, че електрическият  ток може да предизвикан от  взаимодействия между различните видове бактерии, те по-късно откриват, че целият процес се осъществява във вътрешността на  бактерии, които са с дължина от един сантиметър.

Микроскопско изследване разкрива досега неизвестен вид дълги, многоклетъчни бактерии. Всеки един от тези видове бактерии е 100 пъти по-тънък от човешки косъм, и се състои от няколко изолирани проводници. Те провеждат електричество от единия край до другия, образувайки един вид жив кабел.

 

В този девствен район на дъното на океана има  десетки хиляди мили кабели от бактерии. За разлика от всички други познати форми на живот те живеят в безкислородната част от морското дъно. Всичко, от което се нуждаят, е начин да достигат до  слоеве, съдържащи кислород в единия край на веригата, по която той се предава на всички други бактерии.

По време на преработката на кислорода бактериите произвеждат електрони. Цялата верига  работи като един жив организъм, така че дори незначителни нарушения могат да разрушат целия”кабел”.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *