5 мистериозни психози, обхващали градове и села, а след това изчезвали – I

Средновековната танцувална чума.
През 1374 г., десетки села, разположени по река Рейн били обхванати от фатална психоза -заболяване, наречено  танцувална чума или по научно хореомания. Стотици хора танцували по улиците в ритъма на нечувана от никого (освен, може би, от самите танцьори)  музика. Те почти не яли и не спали, понякога в продължение на дни, докато   разранените им до  кръв крака, отказвали  да ги държат.

След това чумата  изчезнала- почти толкова внезапно, както и започнала.

Следваща епидемия се появява в Страсбург през 1518 г., когато една жена на име Трофеа внезапно излязла на улицата и започнала да танцува без да спира няколко дни. През седмицата  към нея се присъединили още 34 души, а до края на месеца  танцьорите се увеличили до 400. Десетки хора  падали и  умирали от сърдечен удар, инсулт или изтощение. И в този случай болестта си отишла  внезапно.

Учените се опитвали да обяснят тази загадка. За известно време  най-вероятното обяснение било, че хората са били отровени от хляб, заразен от халюциногенна гъба, която расте върху ръжени стъбла. При поглъщане  тя причинява спазми, треска и делириум.

John Waller, професор по история в Университета на Мичиган,  не е съгласен с тази версия – и в двата случая става дума само за танци, а не и спазми. С друга популярна теория, че жертвите са  станали част от някакъв танцувален култ, за Waller също е неубедителна.

Професор Waller предлага своя теория: това са били  масови психогенни (поради психическа травма) заболявания, причинени от страх и депресия. Двете епидемии са предшествани от глад, щети по реколтата, наводнения, които биха могли да се тълкуват като признаци на приближаваща библейска катастрофа. Ужасът от свръхестественото е могъл  да вкара хората в някакъв вид транс.

Освен това танцувалната чума се свързва с името на Св. Вит – християнски мъченик, пред чиято статуя ако се танцува, според легендата, било възможно да се  оздравее. Тоест  идеята за танците вече била в съзнанието на хората. Всичко, което е било необходимо – един човек, който да започне този маратон.

Страсбургското психоогнище не е последното – през 1840 г.  нещо подобно се случва и в Мадагаскар.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *