5 мистериозни психози, обхващали градове и села, а след това изчезвали – II

Епидемията от смях в Танганайка през 1962 г.  Кошмарът започва на 30 януари 1962 г. като  обикновена шега. Три ученички в Танганайка започнали да се смеят и повече не могли да спрат. Скоро този смях обхваща още 95 ученички. Епидемията се оказва съвсем не шега , а училището било затворено  два месеца.

Този епидемичен смях се сменял с ридания, придружен от пристъпи на страх, а в някои случаи, с изблици на агресия. Тези симптоми бързо се разпространяват в училището (вероятно чрез контакт със заразено лице), и продължавали от няколко часа до 16 дни.

Училището е закрито през март, когато броят на заразените стига   95 от общо 159 ученици. След  10 дни избухва ново огнище – в едно от съседните села. Няколко момичета от затвореното училище живеели в това село и очевидно донесли инфекцията у дома. В резултат на това от април до май в селото жертви на тази  загадъчна епидемия станали 217 души.

Всички жертви са били доказано психично здрави хора. Те нямали нито температура, нито треска, а в кръвта им не е намерено нещо необичайно. Теориите за въздействието на психоактивни гъби при  отсъствието на други симптоми не са се оправдали. Загадката и до днес остава нерешена.

5 мистериозни психози, обхващали градове и села, а след това изчезвали – I

Related Posts

One thought on “5 мистериозни психози, обхващали градове и села, а след това изчезвали – II

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *