5 мистериозни психози, обхващали градове и села, а след това изчезвали – IV

Двигателна истерия. През Средновековието различни съобщения за истерични състояния на обитателите на манастирите са доста чести. В един от манастирите  например, монахините изведнъж започнали да мяукат  и да се катерят по дърветата и като цяло се държали като котки.

Подобни епидемии са възниквали в продължение на над 300 години (от 1400 г.) в цяла Европа. Един от последните случаи  е  от 1749 г. във Вюрцбург (Германия), когато след масови припадъци и поява на пяна от устата на  монахините, жена е обвинена в магьосничество и обезглавена. Епидемиите обикновено приключвали след посещение на свещеник и ритуал за екзорсизъм.

Уолър (който е изследвал възможните причини за танцувалната чума ) предложи теорията, че странната  епидемия сред монахините е била причинена от комбинация от стрес и религиозен транс.

Жените често са пращани в манастирите насила, а в тези места имало достатъчно строги закони, особено след 1400 г. Предаността към духовното не била по силите на всеки и на много просто не им издържали нервите. Всяко странно поведение се тълкувало като намеса на тъмните сили:

„Те самите допускали възможността да станат обсебени от нечисти сили и подсъзнателно приемали  тази роля“ – казва Уолър.

Related Posts

One thought on “5 мистериозни психози, обхващали градове и села, а след това изчезвали – IV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *