Астрономи заснеха раждането на планетна система

Голям международен екип от астрономи е  направил откритие, което може да обясни как се образуват  планети, подобни на нашата.

Джун Хашимото (Jun Hashimoto) от Националната  астрономическа обсерватория на  Япония (NAOJ), Руобин Ддонг (Ruobing Dong) от Принстън, и колегите  му са използвли телескопа Субару за да наблюдават звездата PDS 70, която се намира на разстояние  460 светлинни години от Земята.

По маса тя е сравнима със Слънцето, а възрастта и се оценява само на 10 милиона години.

Подобно на много млади звезди от слънчев тип,  PDS 70 има така наречения протопланетарен диск. Той  се формира от газови  и прахови частици, останали след  формирането на звездата. От същия материал са се формирали планетите, комети и метеорити в Слънчевата система.

Сега учените имат основание да вярват, че са станали свидетели на раждането на нова планетна система. Изображенията, получени от телескопа Субару, ясно показват огромна празнина в диска – най-голямата  откривана досега около  звезди с такава маса.

Такива празнини могат да бъдат обяснени с наличието на новородена планета, която, като космическа прахосмукачка, събира от диска газ и прах по своята орбита. Но в този случай, празнината е толкова голяма, че астрономите говорят за съществуването около  PDS 70 на истинска планетарна “детска градина”.

Преди това звездата е наблюдавана с чилийския Very Large Telescope »(VLT). Неговата точност е била достатъчна за да се установи наличието на протопланетарен диск, но да видят подробности в  неговата структура специалистите не могли. Сега учените ползвали монтирания на  Subaru инструмент HiCIAO, с който получили изображения на звездата с висок контраст.

Read more: http://30dumi.eu/2012/11/astronomi-vidyaha-kak-se-obrazuvat-planeti/#ixzz2COECgkRj

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *