„Eпохално откритие“ на Curiosity e засекретено

Марсоходът Curiosity по време на анализа на грунтовите проби от Червената планета е открил нещо, което, според експерти на НАСА, “може да влезе в учебниците по история.” Засега обаче от НАСА се въздържат да съобщят какво е то.

“Ние получаваме данни от лабораторията по химия на борда на роувъра, и те изглеждат много интересно. Групата за научен анализ внимателно “ги предъвква” – разказва научният ръководител на  мисията Джон Гротцингер пред радиостанция NPR. Той добави, че по време на анализ на проби от марсианския грунт, са получени резултати, които – ако се потвърдят – ще влязат в учебниците по история.

Гротцингер обаче не каза какво точно е намерил  Curiosity, защото учените искат повече време за да проверят всичко внимателно. Според Space.com, това може да отнеме до две седмици.

 

Специалистите от НАСА са станали много по-предпазливи в изявленията, след като бяха анализирани проби с марсиански въздух. Първите резултати от анализа на атмосферата на Марс показват наличие на метан в него, за което имаше публично изявление, но при повторните измервания метанът изчезнал. “Знаехме от самото начало, че съществува риск да докараме до Марс въздух от Флорида.  Ето защо ние направихме измервания  отново.” – поясни ръководителят на мисията.

Сега остава да изчакаме седмица – две за да разберем какво е епохалното откритие….

Read more: http://30dumi.eu/?p=50964#ixzz2CpvglYch

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *