Гениалността на Айнщайн се криела в необикновената структура на мозъка му

Нови открития на изследователите на мозъка на  Алберт Айнщайн показват, че необикновените му  способности може да са скрити в специалното  разположение и оформление на неговите гънки.

Мозъкът на Айнщайн е нещо уникално както и собственика му. Уникални са с това, че са автори  на теорията на относителността, както ние сега я  познаваме. Поради това през 1955 г.  физиологът  Томас Харви извлича мозъка на Айнщайн веднага след смъртта му, за да започне свое  подробно проучване и дори да открие причината за  гениалността му.

Теории за това как структурата на мозъка по принцип и при Айнщайн по-специално засяга формирането на някои изключителни способности,  има много. Последната от тях принадлежи на учени от Флорида, които са публикували труда  си в списание Brain.

Според Дийн Фолк – антрополог, който ръководи новото изследване, мозъкът на Алберт наистина не е “като мозъците на други хора.”

 

“Някои неща изглеждат нормално. Така например, размерът на мозъка е доста стандартен. Асиметричната му  форма също е в норма. Но това, което е необичайно е сложността на гънките, необичайното им преплитане в някои части на мозъка, “- каза Фолк.

Групата на Фолк изследвала снимки на мозъка на Айнщайн и на още 85  “обикновени” хора. Учените дори успели да идентифицират кои части на мозъка у гения са силно развити. “Става въпрос за префронталния кортекс, соматосензорната система, прецентралните гънки и париеталните, темпоралната и тилната част на мозъка. Те са наистина са удивителни”, – казва ученият.

Въпреки това своя  ентусиазъм Фолк смесва със  скептицизъм. Според него  няма отговор на основния въпрос: дали Айнщайн е роден с тези мозъчни гънки или увлечението му по физика прави тази “промяна” в структурата на мозъка му?

Read more: http://30dumi.eu/2012/11/prichinata-za-genialnostta-na-ajnshtajn-otkriha-v-moza-ka-mu/#ixzz2CUnmCRl6

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *