Kървавочервено море край Австралия (видео)

Във вторник сутринта властите трябваше да затворят някои от популярните плажове в Сидни, тъй като водата в покрайнините на Бонди Бийч и Кловели Бийч се оказа оцветена в кървавочервено заради нахлуването на червени водорасли.

Затворен е и заливът Гордън. Специалистите вземат водни проби. Според свидетели, гледката напомня сцена от апокалиптичен филм за края на света.

А според ръководителя на местната спасителна станция Брус Хопкинс, тези водорасли не са опасни за хората. Въпреки това, за някои от хората с по-чувствителната кожа, след контакт с тях може да предизвикат дразнене, пише австралийския „Телеграф“.

Закриването на плажовете е истински удар за туристите и местните жители, особено ако то продължи до събота. В този ден, според прогнозата за времето, температурата в Сидни ще се повиши до 40 градуса по Целзий.

Като една от възможните причини за появата на червени водорасли в това необичайно време на годината (през декември на Зеления континент настъпва лятото, а водораслите обикновено цъфтят през пролетта и есента), експерти определят издигането на повърхността на по-студени дълбочинни води с високо съдържание на хранителни вещества.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *