Мъжете предпочитат жени, които приличат на тях

Мъжете повече ги привличат жени с подобни на тях черти на лицето- например един и същ цвят на очите, или с трапчинка на брадичката, пише Le Figaro.

“Може би сте привлекли партньора си чувството си за хумор, с общата страст към спорта или с чувствен глас. Но дали сте предполагали, че освен това той търси във вас собственото си лице?” – пита авторът Полин Фреур. Тези изненадващи резултати на френски учени бяха публикувани в четвъртък.

Изследователи от  института за еволюцията в Монпелие първо помолили 100 участници в своето изследване да изберат снимки и изображения на лица, генерирани компютърно, които смятат за  привлекателни. Двама от всеки петима мъже избрали жени  със същия цвят на косата, очите, дебелина на  устните, вежди, наличието или отсъствието на трапчинка на брадичката, като техните, пише авторът.

Учените след това изследвали 115 двойки с най-малко едно дете. Тук също имало връзка: обичащите се партньори с едни и същи черти на лицето били мнозинство, се казва в статията.

 

“В този случай преобладава по- скоро едно общо сходство, а не специфична черта, като сини очи и трапчинка на брадичката” – казва Жан Бове, автор на изследването.

“Привличането, което усещаме към приличащи на нас хора, вече е доказано в социален  план. Ние често   имаме връзка с някой от нашия  социален слой, включително и заради факта, че има по-голям шанс да се срещнем. Но значимостта на лице, подобно на нашето, никога не е споменавано, “- казва изследователят.

“Дали този модел работи и при жените при избора им на партньор? – пита журналистът. “Може да се предположи, че жените също имат влечение към  подобно на тях лице, но предишни проучвания са показали, че външният вид е по-важен за мъжете, отколкото за жените: последните обръщат  повече внимание на личността и на социалната принадлежност,” – казва Бове.

Read more: http://30dumi.eu/2012/11/ma-zhete-predpochitat-zheni-koito-prilichat-na-tyah/#ixzz2D2tbZ5ZT

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *