Opprtunity изпрати от Марс снимки на загадъчни сферични структури

Рекордьорът по пребиваване на Марс – ровърът Opprtunity изпрати на Земята снимки, които озадачават учените-  участък от повърхността на Марс, осеян с множество сферични структури.

Марсианските сферички са подобни на  структурите, наречени “боровинки”, които марсоходът засне още  през 2004 г. Но новооткритите сфери се  различават значително от “боровинките” по своя състав

В момента Opportunity изследва  района на  Kirkwood в Кейп Йорк,  в западния край на кратера Индевър. Именно там и е открил тайнствените сфери, които са по 3 мм в диаметър. Досега е направен само  предварителен анализ, но той ясно показва липсата на високо съдържание на желязо, което имат “боровинките” .

Според главния изследовател в програмата на НАСА Стив Скайръс, това е една от най-необичайните снимки по време на мисията на марсохода. Kirkwood буквално гъмжи от тези малки сферични структури, каквито учените досега не са виждали.

 

Учените са на мнение, че   марсианските  “боровинки” са се формирали под въздействието на наситена с минерали вода вътре в скалите. Затова смятат, че те са  доказателство за съществуването на вода на древния Марс.

Само че сферите в Kirkwood не отговарят на такива характеристики. Спектроскопски анализ е показал, че  се отличават по концентрация на минерали,  състав, структура  и разпределение по повърхността. Също така очевидно те са твърди  отвън и меки отвътре.

Така  Марс представи на учени те нов геоложки пъзел.

Read more: http://30dumi.eu/2012/11/opprtunity-izprati-ot-mars-snimki-na-zagada-chni-sferichni-strukturi/#ixzz2CORzjzXo

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *