Органични молекули са намерени на Марс

Ровърът  Curiosity е открил на Марс прости органични молекули, съобщи представител на НАСА, чиито колеги, по-рано обещаха да разкажат за направеното на Марс „невероятно откритие от исторически мащаби“. Детайлите  специалистите  възнамеряват да представят на 3 декември – тогава в Сан Франциско започва срещата на членовете на Американския географски съюз.

Става дума именно за органични, а не за биологични  молекули, които биха били наистина свидетелство за  наличието на живот, обяви  на специална пресконференция в римския университет  „Сапиенца“ Чарлз Eлачи, ръководител на Лабораторията за реактивно движение, отговарящ за изследователската мисия.

„Curiosity не е снабден с оборудване, което може да разпознава биологични форми,“ – каза ученият. Той изрази съмнение, че медиите имат „големи очаквания“ във връзка с обявяването на откритието, съобщава  италианската телевизия  Tgcom24.

„Засега това са, разбира се, предварителните заключения, които трябва да бъдат потвърдени,“ – цитира Чарлз Елачи ИТАР-ТАСС. Въпреки това, ако наличието на органични молекули бъде доказано в пробите, това ще бъде важно откритие, защото те са предшественици на живота и са базата на живата материя, добави той. Новите данни ще позволят на експертите да се доближат до разкриване на загадката дали е имало някаква форма на живот на Червената планета.

На свой ред  Гай Уебстър, представител на лабораторията на НАСА, проследяваща движението от Curiosity  зaяви, че съобщенията за последното  откритие ще бъдат интересно, но не и епохални, съобщава „Ню Йорк Таймс“. Той предположи, че думите за невероятно откритие, третирани като пробив за човечеството в опознаването на вселената, просто са били неправилно разбрани и следователно това е довело до множество спекулации в пресата по тази тема.

Очевидно  недоразумението е станало, защото главният изследовател на  мисията Curiosity Джон Grotcinger в дискусии с журналисти миналата седмица за проучването на Марс е определил сегашната мисия на ровъра като „историческа“, а  пресата е интерпретирала това във връзка с последните проби, събрани от повърхността от апарата на Червената планета, отбелязва PC Mag.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *