Откриха ген, който отличава маймуната от човек

Науката дълго време търси това, което е превърнало маймуната в човек и в повечето случаи, търсенето е фокусирано върху ген. Предполага се, че разликата между нас и другите примати е възникнала от мутации, генетично пренареждане, появата на някакъв ген, който маймуните нямат, а ние  имаме. Разбира се, говорим за гени, участващи във формирането на мозъка.

Дълго време  обаче, търсенето на тези гени беше безрезултатно. Но изследователи от Университета на Единбург (Великобритания), най-накрая изглежда им провървя. В статия, публикувана в списание Nature Communications, те съобщават за гена mir-941, отсъстващ при маймуните, но е наличен у хората.

Той играе важна роля в развитието на такива способности като използването на инструменти и езика. В търсенето си   учените сравнили геномите на човека, шимпанзе, горила , мишка и плъх. Мir-941 се оказал уникален за хората, и освен това се е появил някъде преди около  шест и един милион години.

Мir-941  кодира не протеин, a микроРНК. Това означава, че той изпълнява по-скоро  административни функции в рамките на генома чрез регулиране на дейността на други гени. Мir-941 е най-активен в мозъчните зони, отговорни за вземането на решения и езиковите способности.

Обикновено  нови гени възникват в резултат на внасянето на поправки във вече  съществуващите и чрез копиране (дублиране) на други гени. Но не такъв е бил пътят на mir 941: според авторите на изследването, той е възникнал неработещо късче ДНК, което не е имало никаква  функционална активност и е еволюционирало за много кратък период от време.

 

Може би учените са открили генетичен ключ, отварящ вратата между човекоподобните и човека. Разбира се, най-убедителни биха били такива експериментални доказателства в опит, при който генетиците въведат този ген в шимпанзетата и шимпанзетата в отговор …

Да се надяваме обаче, че този експеримент няма да бъде направен поне през следващите няколко стотин години.

По материали на Университета в Единбург.

Read more: http://30dumi.eu/2012/11/otkriha-gen-kojto-otlichava-majmunata-ot-chovek/#ixzz2CMnQE5Qh

Related Posts

One thought on “Откриха ген, който отличава маймуната от човек

  1. microRNA подтискат синтеза на протеини чрез потискане на генната експресия. Наличието на ген, който кодира microRNA означава, че зада стане от маймуна човек, то някакъв неин ген е потиснат… Нещо не се вързва :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *