Откриха невъзможна черна дупка

Най-голямата известна до този момент   черна дупка в центъра на галактиката NGC 1277,   наскоро открита от американски учени от  Тексаския университет в Остин, може напълно да промени старите идеи за еволюцията на галактиките, пише германското списание Die Zeit.

Ако се вярва  на сегашните теории, новата черна дупка, която съдържа 17 млрд. пъти повече материя от Слънцето, и заема около 14% от лещовидната галактика, както съобщават американски и немски учени в Nature, просто не може да съществува в такава малка галактика . В крайна сметка, „пипалата“ на свръхмасивния черен гигант 11 пъти надвишава орбитата на Нептун, а масата на галактиката, в който се намира, е 10 пъти по-малка от масата на нашия Млечен път.

Астрофизикът професор Карл Гебхарт от Университета в Остин вярва, че в този случай „става дума за един наистина особен феномен, може би  първия по рода си“, тъй като по-рано се смяташе, че масата на черната дупка трябва да бъде около една десета от масата на галактиката, пише Die Zeit.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *