Открита е самотна бездомна планета

Непозната досега самотна планета, която  получи името  CFBDSIR2149, се счита за “бездомна”, тъй като не се върти около звезда.Това е първата по рода си скитаща планета, открита от учените, след десет години изследвания, наречени “намирането на една игла в хиляди купи със сено.”

Планетата е седем пъти по-голяма от Юпитер,   плува свободно в пространството, не се привлича от никакви звезди и други планети и отговаря на определени критерии, като маса, температура и възраст, за да се нарече планета.

 

Възрастта на космическия  “клошар” е от  50 до 120 милиона години, а температурата и е около 400 градуса по Целзий. Тя принадлежи към група от 30 много млади космически обекти, които се наричат движеща  се група АВ Златни рибки.

Планетата са открили учени от Университета на Монреал, които се консултирали с френските си колеги и  сравнявали  данните си с  Канадско-Френско-Хавайския телескоп  CFHT и Very Large Telescope на Европейската южна обсерватория.

Read more: http://30dumi.eu/2012/11/otkrita-e-samotna-bezdomna-planeta/#ixzz2CIN1mB00

OБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА СЪДЪРЖАНИЕТО НА САЙТА Забранява се възпроизвеждането изцяло или отчасти на материали и публикации, без предварително писмено съгласие на редакцията; чл.24 ал.1 т.5 от ЗАвПСП не се прилага; неразрешеното ползване е свързано със заплащане на компенсация от ползвателя за нарушено авторско право, чийто размер ще се определя от редакцията.