Плъхове – мутанти са открити във Великобритания

Плъхове – мутанти, открити в графствата Беркшир и Хемпшир, са нечувствителни към повечето отрови и болести.

Външно те изглеждат като обикновени диви плъхове, но притежават ген, който прави животните силно устойчиви към отрови и смъртоносни заболявания, като плъховете са и преносители на тези болести. Задава ли се нова епидемия от чума? Именно от това се страхуват британските лекари.

Д-р Алън Бъкли от Университета в Рединг, който е ръководител на изследването на плъховете от град Хенли казва,  че в тялото на един от тях са намерени  цял куп опасни инфекции, включително и причинителя на лептоспирозата –   много опасни остро инфекциозно заболяване. Поразява бъбреците, скелетните мускули, черния дроб, предизвиква кървене в плеврата, стомаха , червата.

Министерството на здравеопазването смята,, че е необходимо разработването на нови смъртоносни отрови за тези плъхове, но група еколози протестират срещу това, считайки , че така само ще се влоши ситуацията и ще навреди на много животни, които за храна използват плъхове и мишки.

– Колкото по-смъртоносни отрови се измислят, толкова по-устойчиви стават плъховете и това може да доведе до още по-трагични последици, казва Джеф Kнот от Британското общество за защита на природата.

По материали на dailymail.co.uk

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *