Слон се научи да използва човешка реч (видео)

Азиатският слон Каушик се е научил  да използва човешка реч. Той произнася звуци, в които корейците разпознават пет думи: annyong («здрасти»), anja („седнi“), aniya («не»), Nuo («легни»), choah («добрe»).

Животнoто го прави по необичаен начин: пъха в устата си хобота. Казусът е потвърден от международна комисия, оглавявана от членовете на Университета във Виена (Австрия), Ангела Стегер и Tекумзе Фичем.

„Човешкият глас има два основни аспекта: височина и тембър – обяснява Стегер. – Слонът Каушик е в състояние да имитира и едното, и другото: той точно повтаря не само човешките звуци, но и височината на гласа на дресьора си „.

Това е поразително, защото слонът вместо устни има хобот – той има много дълъг гласов тракт, а гигантския му ларинкс, му позволява да възпроизвежда много ниски звуци. С една дума, нищо човешко. Въпреки това, структурен анализ на „речта“ на Каушик разкрива, че неговата вокализация е много близка до човешката, и много по-различна от слонската.

Следва да се отбележи, че вокалната мимикрия се наблюдава не само в Азия, но и при африканските слонове. Например бе съобщено, че африканските слонове са в състояние да имитират звука на двигател на кола, а един мъжки азиатски слон от казахски зоопарк казвал нещо на руски и казахски (макар и научни доказателства в този случай да липсват).

В случая няма съмнение: корейците, които представили записа с „изказванията“ на Каушик“, в повечето случаи чували едни и същи думи. Разбира се, слонът не ги използва осмислено.

Не е ясно защо Каушик успява да прави това. Може би поради факта, че в младежките си години в продължение на пет години той е бил единственият слон в южнокорейския зоопарк „Everland“ и е можел да общува само с хора. Вероятно така животното се е опитвало да укрепи социалната си връзка с човека, което често се случва с видовете, които живеят с нас и имат подходящи вокални способности.

Публикация в Total Animals.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *