Смъртта на 25 % от всички пчели повиши цената на меда в Германия

Смъртта на много пчели в Германия повиши цената на меда в страната драстично, съобщават от Германската федерация на пчеларите.

Тази година се оказа тежка за германските пчелари. Поради неблагоприятни атмосферни условия тази пролет и „епидемията“, която унищожи пчелните популации в Германия с 25%, е произведен по-малко мед, отколкото в предишните години. В резултат на това цената на този продукт в германските супермаркети заплашва да нарасне до абсолютния си максимум.

„Що се отнася до производството на мед, то  2012 г. е лоша“, – заяви президентът на Германската федерация на пчеларите Петер Маска. Според него, на първо място, това се отнася за баварските пчелари, които в следващите два месеца, просто нама какво да продават, Ето защо „медът тази година ще бъде по-скъп, както никога“, – каза той. Цените са се увеличили не само в супермаркетите, но и при пчеларите, които продават мада за  4 до 8 евро за 500 грама.

Освен това през пролетта са измрели около една четвърт от всички пчели в Германия. Причината – опасния вид паразитен акар Varroa destruktor. Този вид е открит в Южна Азия, през 1970 г. достига Западна Европа и Южна Америка, а през 1980 г. стига и до Съединените щати. В резултат на това той се е разпространил в голяма част от света, нанасяйки сериозни щети на пчеларството.

В германските пчелини работят около 100 хил. пчелари и годишно произвеждат 25 хиляди тона от този продукт.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *