Страно съжителство на млади и древни звезди откриха астрономите (видео)

 Предишни наблюдения на кълбовидните звездни купове показват, че тези клъстери са сред най-старите обекти във Вселената, и много от тези звезди са  на повече от десет милиарда години.

В една нова снимка, която показва NGC 6362, кълбовиден звезден куп, разположен в съзвездието Ара, може  добре да се разгледа илюстрацията на този факт, наблюдавайки жълти звезди, които са изживели по-голямата част от живота си и са близо до фаза на червен гигант.

Но учените забелязали в NGC 6362  необичайни за кълбовидните звездни купове сини, млади звезди, които са много по-ярки и по-масивни, отколкото би трябвало да изглеждат след дълга еволюция от десет милиарда години. Откъде са се появили?

За да обяснят тази странност, учените имат няколко теории, които се основават на факта, че звездите се сдобиват по-голяма маса в процеса на еволюцията си чрез взаимодействие с други звезди, като  ги поглъщат или се обединяват с тях.

Във видеото, можете да разгледате вида на NGC 6362, като се започне от изображения, заснети от обсерваторията Ла Сила, и се завърши с подробен изглед на центъра на клъстера, получен от космическия телескоп „Хъбъл“.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *