Черна дупка в Млечния път излъчва странни емисии

Астрономите са забелязали най-значимото за цялата история  светлинно излъчване на свръхмасивната  черна дупка Sagittarius A*, която се намира в центъра на Млечния път. Работата на учените е публикувана в статия в The Astrophysical Journal.

Излъчването е заснето от космическия телескоп „Чандра“, изследващ  космическите рентгенови източници. Устройството е открило пик на интензивност, състоящ се от само 700 високо-енергийни фотони. Въпреки това, тази интензивност е около 150 пъти по-висока, отколкото е фоновата  за Sagittarius A*.

Източникът на излъчването е свръхмасивна черна дупка в центъра на нашата галактика,  на разстояние 26 000 светлинни години от Земята. Подобно на много други подобни обекти, тя поглъща всякакво вещество, което я заобикаля. Космическият газ и прах, попадащи на хоризонта на събитията, се нагрява до много високи температури. Загряването предизвика емисии на високо-енергийни фотони – излъчване, засечено от телескопа.

Излъчването от Sagittarius A* се характеризира с най-малко две необичайни свойства.

Първо, в сравнение с масата на черната дупки, то е с много нисък интензитет.

Второ, интензивността варира периодично през деня. Средно дневните пикове превишават фоновата  интензивност няколко (до 10) пъти. Последното излъчване, която е описана в статията е най-голямото и авторите не знаят какво го е причинило.

Related Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *